miercuri, 13 iulie 2011

Manastirea Cetatuia Iasi

Manastirea Cetatuia din Iasi este o manastire ortodoxa de calugari, ctitorita în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca . Asezata pe un deal înalt si rapos din partea de sud a Iasului, de unde se poate vedea o frumoasa panorama a orasului, Manastirea Cetatuia domina peisajul prin silueta sa zvelta, strajuita de un turn impozant si împrejmuita cu un zid de piatra macinat de vreme.
Ea a fost construita de la început ca un complex fortificat medieval capabil sa ofere domnitorului si boierilor un reazem pentru o rezistenta înarmata împotriva invadatorilor. Aici a functionat o tiparnita cu litere grecesti, adusa de la Venetia. Ajunsa o ruina la sfarsitul secolului al XIX-lea, manastirea a fost restaurata în perioada interbelica la initiativa istoricului Nicolae Iorga.


Iata ce aflam din placa memoriala fixata in zidul salii gotice: "Manastirea Cetatuia zidita de Gheorghe Duca in 1669, fosta resedinta de vara a voievozilor si mitropolitilor Moldovei, adapost de lucru al Mitropolitului Dosoftei si invatatului Dimitrie Cantemir. Avand o tipografie ajunsese in timpul din urma in stare de parasire in deosebi palatul Domnesc, Sala Gotica si gospodaria erau in completa ruina. Asa fiind prin staruinta IPS Dr. Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei, cladirile vechi au fost refacute de Comisiunea Monumentelor Istorice, inaugurandu-se cu deosebita solemnitate in octombrie 1911 de marele Rege Carol I venit la Iasi cu familia Regala pentru serbarea jubileului Universitatii, cu care prilej s-a pus temelia noilor chilii manastiresti. La aceasta stralucita serbare la care au fost prezenti si delegatii Universitatilor straine sositi la Iasi pentru Jubileul Universitatii, a contribuit foarte mult aviatorul Aurel Vlaicu care a zburat pe aparatul inventat de el, plecand de la scoala normala "Vasile Lupu" peste Iasi si facand mai multe viraje in jurul dealului cu manastirea Cetatuia in admiratia invitatilor straini si a multimii poporului. A fost primul zbor de aviatie la Iasi."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes